تأمین دلیل برای عیوب خودرو خریداری شده یکی از اقداماتی است که خریدار میتواند در شرایط بروز مشکلات فنی یا عیبهای پنهان در خودرو انجام دهد. این اقدام به خریدار امکان میدهد که با مستندسازی دقیق، حقوق خود را بهتر در دادگاه مطالبه کند. معمولا دادخواست تامین دلیل قبل از طرح دعوی و به منظور حفظ دلایل موجود داده میشود.نمونه ای از دادخواست تأمین دلیل جهت کارشناسی خودروی معیوب توسط فرشته توکلی وکیل دادگستری برای شما تنظیم شده است که کافیست از این قسمت نمونه دادخواست در قالب فایل های ورد و پی دی اف (دو فایل .docs , .pdf) را دانلود نموده و سپس مشخصات خود را در قسمت های مشخص شده وارد کنید.
تأمین دلیل به چه معناست؟
هنگامی که افراد، اقدام به طرح یک دعوا، در دادگاهای حقوقی و کیفری می نمایند، باید، ادله اثبات خود را به محکمه، ارائه کرده و با کمک ادله اثبات در دعاوی حقوقی یا کیفری، بسته به نوع دعوای خود، ادعای خود را ثابت نمایند. بر اساس قاعده فقهی "البینه المدعی"، بار ارائه ادله اثبات دعوا، همیشه با مدعی است. معمولا دادخواست تامین دلیل قبل از طرح دعوی و به منظور حفظ دلایل موجود داده میشود؛ ولی ممکن است در ضمن دادرسی و رسیدگی به دعوایی، احتیاج به دادخواست تامین دلیل پیدا شود. تأمین دلیل به معنای جمعآوری مدارک و شواهد برای اثبات ادعای خریدار در مورد عیوب پنهان یا مشکلات فنی خودرو است. این اقدام معمولاً زمانی انجام میشود که خریدار احتمال میدهد که در آینده به دلایلی نتواند شواهد را ارائه دهد، به عنوان مثال زمانی که خودرو به تعمیرگاه برده شده و ممکن است تغییراتی در آن ایجاد شود.
دادخواست تامین دلیل را در چه مرجعی باید طرح کرد؟
مرجع صالح برای درخواست تامین دلیل، مطابق بند ب ماده ۹ قانون شورای حل اختلاف مصوب سال ۱۳۸۷ و بند 7 ماده 12 قانون شورای حل اختلاف مصوب 1402/06/22 «دادگاه صلح» محلی است که دلایل و امارات مورد درخواست در حوزه ی آن قرار گرفته و اگر در حوزه ی مربوط دادگاه صلح نبود، رسیدگی با شورای حل اختلاف محل است. تا پیش از تصویب قانون شورای حل اختلاف مصوب ۲۲/۶/۱۴۰۲ تامین دلیل ملک در صلاحیت شورای حل اختلاف محل وقوع ملک بود اما طبق قانون مذکور تامین دلیل ملک در صلاحیت دادگاه صلح محل وقوع ملک می باشد.
در کدام مواد قانونی تأمین دلیل خودرو پیش بینی شده است؟
طبق ماده 149 قانون آیین دادرسی مدنی؛ تأمین دلیل به درخواست ذینفع و در مواردی که احتمال از بین رفتن یا تغییر شرایط دلیل وجود داشته باشد، توسط دادگاه یا شورای حل اختلاف انجام میشود. خریدار میتواند از طریق دادگاه یا شورای حل اختلاف تقاضای تأمین دلیل کند تا کارشناسان به بررسی فنی خودرو بپردازند.
همچنین در ماده 429 قانون مدنی آمده است که اگر پس از خرید خودرو مشخص شود که خودرو دارای عیب پنهان بوده و خریدار از آن مطلع نبوده است، حق فسخ معامله یا دریافت کاهش قیمت (ارش) برای خریدار وجود دارد. برای اثبات این موضوع، تأمین دلیل توسط کارشناس فنی الزامی است.
در چه زمانی انجام تأمین دلیل برای خودرو ضرورت دارد؟
• فسخ معامله: اگر عیب به قدری جدی باشد که معامله را تحت تأثیر قرار دهد، خریدار میتواند با استناد به ماده 429 قانون مدنی درخواست فسخ معامله کند.
• مطالبه کاهش قیمت (ارش): اگر عیب خودرو جزئی باشد و قابل رفع نباشد، خریدار میتواند درخواست کاهش قیمت را بدهد که این موضوع بر اساس نظر کارشناس و مواد قانونی تعیین میشود
دیدگاه خود را بنویسید